Professioneel concert 2013

26 januari, 20:00 uur
Harmonie Kunst na de Arbeid, Sportlaan 5, Moordrecht

Recensie en programma

posterTwee uur lang, twee musici op twee marimba’s. Zou dat niet wat eentonig worden? Het tegenovergestelde bleek waar. Afgelopen zaterdag traden de beroemde Ramon Lormans en Vincent Houdijk op bij het Professioneel concert van Moordrecht Klassiek. Trudi Bos exposeerde onder andere haar kleurrijke ‘dieren’ op deze avond.
Lees meer

Het geluid van de marimba brengt verschillende emoties, sferen en indrukken met zich mee. Het ene moment waant de luisteraar zich bij een kabbelend beekje, even later heeft u het gevoel op een druk marktplein te staan. De enorme dynamiek van het instrument en de prachtige klanken zijn indrukwekkend.

Lormans en Houdijk begonnen de avond met een werk van Keiko Abe. Zij is – zeiden ze – praktisch gezien de uitvinder van de marimba. Elk nummer ging gepaard met een korte maar zeer complete toelichting. Tijdens het spelen waren de twee heren zichtbaar in opperste concentratie. Naar mate de avond vorderde, werd het spel geavanceerder. Ook werd een enkele keer een uitstapje naar de vibrafoon gemaakt.

De twee musici hadden een gast meegenomen, de beeldschone Poolse Anna Maria Sarna. Zij speelde mee bij enkele nummers op het programma. Lormans en Houdijk hebben Anna onlangs ontmoet op een tour in Polen. Als dank hebben ze haar uitgenodigd om enkele weken in Amsterdam te zijn. Zodoende was zij nu ook bij het concert in Moordrecht.

Het ruimtelijk schilderwerk van Trudi Bos kon ook op veel interesse rekenen. Op dit moment is ze druk bezig met het beschilderen van dieren (en nog vele andere vormen van kunst). De dieren spreken erg tot de verbeelding en de vrolijke kleuren stemmen blij. Voor en tijdens het concert namen veel aanwezigen de moeite om eventjes te bekijken wat er allemaal te zien was.

Na de pauze speelden Houdijk en Lormans, soms samen met hun Poolse gast, enkele stukken van de bekende jazzcomponist Chick Corea. Ook liet Houdijk een vrolijk zelfgeschreven nummer horen dat MaPa heet. Het is – zoals de naam zegt – geschreven voor zijn moeder en vader. De avond werd vrolijk afgesloten met Tango suite no. 1 van Astor Piazzolla en een feestje: La Fiesta van Corea.

Het volgende Moordrecht Klassiek-concert is al binnen twee weken: het Open-podium concert op 9 februari. Aanmelden kan niet meer (de belangstelling was overweldigend), u bent wel van harte uitgenodigd om te komen kijken: aanvang 19:30 uur in het gebouw van Harmonie Kunst na de Arbeid, Sportlaan 5, natuurlijk te Moordrecht.

Download het programma hier.

Foto’s